VERKSAMHETSIDÉER
Här kommer några förslag till verksamhet som har prövats av olika föreningar inom ringen!

 • Ordna temakvällar för öppet hus-verksamheten, t.ex. matlagning, olika idrottsgrenar, säsongsbetonat pyssel, fotokvällar m.m. Funkar både för yngre och äldre barn och ungdomar. Teman aktiverar, engagerar och bäddar för en trevligare stämning än om alla bara sitter och spelar TV-spel eller ser på film.
 • Ungdomar kan engageras för att ordna barnverksamhet, t.ex. discon eller annat. De som ställer upp och ordnar får i sin tur en belöning från föreningen – ett bidrag till ett eventuellt ungdomsutrymme eller hjälp med något evenemang som ungdomarna önskar genomföra.
 • De flesta UF-lokaler har någon form av kök som kan användas för ledd matlagning för barn och unga. I mindre grupper kan alla med fördel vara med från början till slut: skriva inköpslista, handla råvaror, räkna ut hur mycket var och en skall betala (om inte föreningen betalar), laga maten, diska och förstås äta. Här behövs inte mycket, bara en eller två ledare med grundläggande kunskaper i matlagning. Kan ordnas t.ex. varannan vecka.
 • Om föreningen har t.ex. julfest med program kan textskrivande, repetitioner och allt annat som hör till buntas ihop till en kurshelhet. På detta sätt kan man söka bidrag (i förväg) för verksamheten från t.ex. Svenska Studiecentralen och få en del av materialkostnaderna eller andra utgifter betalda. Se www.ssc.fi för mera info!
 • Alla dessa hemmapartyn… samla ihop några konsulenter i byn (smink, ljus, kläder, städmaterial, plastburkar… det finns säkert att välja mellan) som kommer med sina produkter till UF-lokalen t.ex. en söndag för-/eftermiddag. Får konsulenterna stora beställningar under dagen kan föreningen kanske begära de sedvanliga värdinnegåvorna i ersättning, och få lotta ut dessa vid andra tillställningar? Finns det nystartade s.k. välfärdsföretag i byn (massörer, fotvårdare, frissor m.m.) så kan dessa komma och förevisa sina tjänster gratis under dagen. En driftig förening inom ringen ordnar dylika ”Må-bra-dagar” då och då, och styrelsen och frivilliga har gjort i ordning söta och salta rätter till en stor brunchbuffé som erbjuds besökarna för en liten slant!
 • Samarbeta med andra föreningar inom byn!
  Ex:
  -Marthaföreningen kan ställa upp med ledare för matlagningskurser för unga, medan UF står för utrymmen och betalar råvarorna.
  -Idrottsföreningen drar en temakväll i månaden för öppet hus-ungdomarna, vilka i gengäld kommer på talko på sportplanen.
  -Bygdeföreningen kan stå till tjänst med historiska berättelser om olika ställen i byn, vilka man besöker under en temadag för hela familjen. Vid någon punkt kan UF sälja kaffe och korv åt deltagarna.
 • Våfflor säljer oftast bättre än korv!
 • Evenemang och arrangemang som brukar vara populära: lopptorg, påskbrasor, tomteservice, julöppningar, motionsdagar, midsommarfester o.s.v.
 • Ordna fototävling för byborna! De vinnande fotona kan premieras på olika vis, och användas till en byaalmanacka som föreningen gör och säljer. Med några sponsorerande företag kan almanackan säljas rätt förmånligt till byns invånare (och andra, förstås).
 • Egen hemsida till föreningen fås gratis från SÖU om föreningen är medlem i förbundet (se www.sou.fi eller ring kansliet på tfn 320 5000).
 • Skapa en Facebook-profil för föreningen. Här marknadsför man effektivt evenemang till bybor och andra.
 • Föreningen kan önska att medlemmarna anger sin e-postadress när de betalar medlemsavgiften (t.ex. som meddelande vid bankbetalningen) för att föreningen skall kunna sända elektroniska medlemsbrev istället för att åka runt till alla postlådor.
 • Österbottniska Posten finns nu i både pappers- och nätversion! www.öp.fi har många läsare som behöver känna till just ERT evenemang.