Mitä surulliset laulut voivat tuoda kuulijalleen?

Maailmalla suomalaisia saatetaan pitää vakavina ja melankolisina ihmisinä. Osasyynä maineeseen voi olla suomalainen musiikki, jolle on ominaista melankolisuus ja mollivoittoisuus. Monet suomalaiset säveltäjät ovat luoneet kauniita ja surumielisiä melodioita. Maailmalla on menestynyt myös joitain suomalaisia elokuvia, jotka tunnelmaltaan ja musiikiltaan ovat vahvasti mollisävyisiä.

Vaikka nuorempien lauluntekijöiden ja artistien sukupolvi tuottaakin sävyltään jo huomattavasti iloisempaa musiikkia, pysyy mollivoittoisuus synonyymina perinteiselle suomalaiselle musiikille varmasti vielä pitkään. Miksi surullisia lauluja sitten kannattaa kuunnella?

Laulut täynnä tuskaa ja surua

Suomalaiset laulut ovat usein tarinoita sydänsuruista, menetyksistä ja huonosta olosta. Lauluissa erotaan, kaivataan, kuollaan, jätetään jäähyväisiä, ollaan yksinäisiä ja ahdistutaan. Ilosta ei ole tietoakaan – ei juhlita, ei valloiteta maailmaa, ei osteta bitcoineja bitcoinpikaosto.com -sivustolta. Sen sijaan laulut ovat koskettavia ja itkettäviä sekä melodialtaan että sanoituksiltaan. Kuulijalle luodaan tunnelmaa, johon voi peilata omia surullisia kokemuksiaan ja tunteitaan.

Laulujen tarkoitus onkin herättää voimakkaita tunteita. Tunteellisuus ja pateettisuus on olennainen osa tätä tyylilajia, ja siitä syntyy suomalaisen musiikin omaleimainen ja tunnistettava ääni.

Laulut voivat lohduttaa

Surulliset laulut toimivat monelle kuuntelijalle selviytymiskeinona ahdistavassa tilanteessa. Tutkimusten mukaan surullisen musiikin kuuntelu voikin olla hyödyllistä omien vaikeiden tunteiden käsittelemisessä. Vaikeassa tilanteessa olevat ihmiset tuntevat usein olevansa yksin. Kuuntelemalla surullisia lauluja, joihin he voivat samaistua, he voivat tuntea, etteivät ole asiansa kanssa yksin. Voi olla helpottavaa ymmärtää, että muutkin kärsivät samasta asiasta. Laulaja voi toimia vertaistukena kuulijalleen.

Laulun sanat voivat olla myös lohduttavia: jos ei ole ketään läheistä, joka lohduttaa surun keskellä, laulu voi toimia lohduttajana. Laulusta voi saada voimaa käsitellä omaa suruaan tai pahaa oloaan. Kun asiaa käsittelee, on helpompi päästä elämässä eteenpäin.

Pakoa todellisuudesta

Joskus ihmisen elämä voi olla pitkälti pelkkää tuskaa ja pahaa oloa, jolloin surullinen musiikki voi hetkeksi tarjota pakoa todellisuudesta. Musiikin myötä ihminen voi siirtyä maailmaan, jossa hänen ei tarvitse kohdata oikean maailman haasteita. Pitämällä taukoa huolistaan, voi saada voimaa jaksaa eteenpäin. Ehkä suru myös pikkuhiljaa hälvenee ja elämässä näkyy taas ilon pilkahduksia.