Perinteinen televisio on jo kauan kärsinyt katsojapulasta. Kanavien määrän lisääntyminen on pirstaloinut yleisöä ja televisio on menettänyt asemaansa siinä missä muutkin perinteisen median instituutiot internetin tarjotessa viihdytystä isolle yleisölle. Suoratoistopalvelut ovat lanseeranneet uusia draamasarjoja ja osasta niistä on tullut suosittuja, mutta koska eri ihmiset tilaavat eri palveluita, televisio-ohjelmien katsomisesta on hävinnyt se kollektiivisuus, mikä sille aiemmin oli tyypillistä. Yhä harvemmin löytyy niitä ohjelmia, jotka keräävät kaikki raman ruudun ääreen samaan kellonaikaan. Joitain poikkeuksia kuitenkin yhä löytyy, yksi ohjelmatyyppi televisioiden ohjelmistossa tuntuu yhä vetävän: jos ohjelmaan sisältyy kilpailu jostakin, katsojat koukuttuvat seuraamaan, miten siinä käy. Tällainen ohjelmatyyppi on esimerkiksi “Haluateko miljonääriksi”-visailu.

Tietokilpailut ovat kuuluneet radion ja television historiaan alusta alkaen. “Tupla ja kuitti” -visailu nousi huippusuosituksi jo aikoinaan. Sittemmin televisiossa nähtiin muun muassa Reijo Salmisen ja Jyrki Otilan erilaisia visailuohjelmia. “Suomen Tietoviisas” Yleisradion kanavilla oli myös suosittu. Monet ihmiset rakastavat tietokilpailuja myös esimerkiksi sanomalehdissä ja television tietoImage result for show timekilpailut ovat tarjonneet mielenkiintoisen lisän asian harrastajille ja muuten vain jännittävästä televisioviihteestä pitäville.

Haluatko miljonääriksi alkoi Suomessa ensimmäisen kerran jo vuonna 1999. Alun perin ohjelma oli alkanut Isossa-Britanniassa vuotta aiemmin vuonna 1998 nimellä “Who wants to be a Millionaire”. Suomen version ensimmäinen juontaja oli Lasse Lehtinen. Ohjelmaa esitettiin vuoteen 2005 asti. Uudelleen ohjelma alkoi Suomen televisiossa vuonna 2016, ja tällä kertaa juontajana oli Jaajo Linnanmaa.

Ohjelman formaatti on yksinkertainen. Kilpailija yrittää selvittää eteenpäin kilpailussa. Mitä pitemmälle hän suoriutuu vastaamalla kysymyksiin oikein, sitä enemmän rahaa hän voittaa. Jos hän vastaa väärin, kilpailu päättyy siten, että kilpailija menettää sillä vaikeustasolla saavuttamansa rahat. Usein se tarkoittaa lähtemistä kilpailusta tyhjin käsin, jos väärä vastaus tulee jo kysymysten alkupäässä. Apunaan kilpailijalla on erilaisia vaihtoehtoja kuten “oljenkorsi”, “50-50” tai “kilauta kaverille”. Englannin uudessa versiossa, jota juontaa Top Gear -sarjasta tuttu Jeremy Clarkson on uutena mahdollisuutena “kysy juontajalta”.

“Haluatko miljonääriksi” on ollut menestys hyvin monissa maailman maissa. Elokuva “Slummien miljonääri” kertoo intialaispojasta, jonka elämän kilpailussa menestyminen muuttaa kokonaan.