Tim Rice on kuuluisa englantilainen laulun sanoittaja, joka on tunnettu erityisesti musikaalisanoituksistaan. Hänen töistään tunnetuimpia ovat Jesus Christ Superstar, Chess ja Evita. Erityisesti Evita -musikaalissa laulujen sanoitukset käsittelevät vaikeita aiheita. Argentiinan poliittinen tilanne 1940-luvulla päätyy musikaalin lauluihin taitavasti toteutettuna sanoituksina. Ilman laajaa yleissivistystä ja lukeneisuutta Tim Rice ei olisi pystynyt käsittelemään vaikeita poliittisia teemoja. Samoin on Benny Anderssonin ja Björn Ulvaeuksen säveltämässä Chess -musikaalissa, jonka tapahtumapaikkana on kylmän sodan aikainen shakkiottelu. Miten laulun tekijä voi saavuttaa tarpeellisen yleissivistyksen kirjoittaakseen muustakin kuin vain oman kokemuspiirinsä asioista?

Kirjojen lukeminen antaa sanavarastoa

Kelle tahansa lauluntekijälle runsas sanavarasto on mitä tärkein työkalu. Ilman monipuolista sanojen käyttöä laulut antavat helposti tyhjänpäiväisen vaikutelman. Useimmiten laulut kirjoitetaan runomittaan, ja joImage result for reading booktta riimien käyttö olisi rikasta, on tarpeellista tietää runsaasti sanoja, jotka sointuvat toisiinsa kauniisti. Romaanien lukeminen omalla kielellä rikastaa kieltä nopeasti. Erilaiset sanonnat löytyvät usein esimerkiksi hieman vanhemmista kirjoista. Myös runokirjoista voi olla apua, samoin aiempien vuosikymmenien laulujen kuuntelemisesta. Vanhat kotimaiset elokuvat ovat myös taltioineet rikasta suomen kieltä, joten niidenkin katsomisesta voi olla apua.

Ilman yleissivistystä ei sanoittaja pärjää

Entisaikaan sanomalehtiä lukemalla oli helppo lisätä yleissivistystään eri asioista. Nykyään, kun lehtiä on vähemmän ja ne ovat aiempaa suppeampia, lehtien lukeminen ei välttämättä riitä. Tilalle on onneksi tullut muita keinoja ylläpitää sivistystään. Ilmaisia esitelmätilaisuuksia ja luentoja pidetään nykyään etenkin kaupungeissa paljon. Työväenopistoista löytyy ilmaisia esitelmäsarjoja, mutta myös monet muut eri instituutiot järjestävät esitelmätilaisuuksia mitä vaihtelevammista aiheista. Myös netin kautta pystyy seuraamaan erilaisia luentoja. Monesta luennosta on saatavilla myös striimaus suoraan luentopaikalta. Erilaisten luentojen avulla on helppo laajentaa omaa maailmankuvaansa ja perehtyä uusiin aihepiireihin. Tällä tavoin hankittua sivistystä voi hyödyntää kirjoittamissaan lauluissa. Laajentunut yleissivistys näkyy usein myös koko elämänkatsomuksessa. Sivistynyt ihminen pystyy suhtautumaan maailman tapahtumiin suhteellisuudentajun säilyttäen ja avarakatseisesti. Eri tavoin kuten esitelmiä seuraamalla hankittu yleissivistys antaa pohjaa kaikelle luovalle työlle ja kehittää ihmisen ajattelua ja lisää kypsää suhtautumista maailmaan. Laulujen sanoituksiin yleissivistys antaa merkityksellisyyden tunnun, jota ei muualta voi saada.